Airconditioner steeds populairder

Nederlandse huishoudens maken steeds vaker gebruik van airconditioning om de warmte te verdrijven. Naar verwachting zal het stroomverbruik hierdoor tegen 2030 verdrievoudigen, terwijl de overheid juist streeft naar een beperking van het elektriciteitsverbruik. Toch hechten veel mensen veel waarde aan een goede nachtrust.

De snelle toename van het energieverbruik door airco’s, die naar schatting zal oplopen tot 4 petajoule, komt naar voren uit een recente studie van onderzoeksinstituut TNO. Tijdens de energiecrisis in 2022 lag de focus vooral op de stijgende kosten voor het verwarmen van woningen, terwijl de prijs van koeling vaak over het hoofd werd gezien. Inmiddels hebben veel consumenten airco’s ontdekt. De populariteit van airco’s is sterk toegenomen: 89% van de huidige airconditioners is in de afgelopen vijf jaar geïnstalleerd.

Zes miljoen airco’s

TNO verwacht dat binnen zes jaar meer dan 40% van de Nederlandse huishoudens minstens één airconditioningsysteem zal hebben. Dit zou het totale aantal airco’s in Nederland op ongeveer 6,3 miljoen brengen. Het gezamenlijke elektriciteitsverbruik van deze airco’s zou dan gelijk zijn aan 2% van het totale elektriciteitsverbruik van Nederlandse huishoudens, ondanks dat de apparaten niet continu aanstaan. Tegen 2030 zal dit aandeel naar verwachting oplopen tot 5%. TNO ontdekte dat voor meer dan de helft van de kopers het belangrijkste motief om een airco aan te schaffen was om beter te kunnen slapen. Een kleiner deel gebruikte de airco om gas te besparen.

Stijging van verbruik

Airconditioners zullen niet het hele jaar door draaien, waardoor het daadwerkelijke verbruik lager uitvalt, aldus TNO. Toch is een stijging van het elektriciteitsverbruik voor koeling onmiskenbaar, concludeert TNO-onderzoeker Renee Kooger. Hoewel de efficiëntie van airconditioners zal verbeteren, verwachten we een aanzienlijke groei van het aantal apparaten. Dit staat haaks op de doelstelling van de energietransitie, waarin energiebesparing centraal staat, zegt hij. TNO waarschuwt dat het elektriciteitsnet, dat al zwaar belast is, een extra risico op piekbelasting loopt als veel airco’s in de zomer tegelijkertijd worden ingeschakeld. Zonnepanelen kunnen overdag weliswaar een deel van de elektriciteitsvraag dekken, maar ’s nachts – wanneer mensen vaak hun slaapkamer willen koelen – komt de stroom gewoon van het net.

Over het algemeen lopen de daluren van stroom in Nederland van 23.00 tot 07.00 uur – in sommige provincies van 21.00 tot 07.00 – wat dus betekend dat jouw airconditioner in de nacht het goedkoopst draait. Mocht je jouw airconditioner nog voordeliger of zelfs gratis willen laten draaien, dan is een thuisbatterij de perfecte oplossing. Jouw thuisbatterij slaat overtollige elektriciteit op die wordt opgewekt door jouw zonnepanelen óf koopt stroom in op daluren, die jij dan in de avond of nacht kan gebruiken voor jouw airconditioner! Wil je meer weten over thuisbatterijen, kijk dan op onze website. Als je meer wilt weten over geld verdienen met jouw thuisbatterij, klik dan hier voor onze blog over slim inkopen en verkopen van energie. Uiteraard staan wij ook voor je klaar om al jouw vragen te beantwoorden!

Airco als verwarming

Sinds de energiecrisis is de airconditioner ook populair geworden als verwarmingsbron. Veel huishoudens gebruiken de airco om een enkele kamer te verwarmen, terwijl de verwarming in de rest van het huis uit blijft. Uit onderzoeken van TNO, CBS en Motivaction blijkt dat 25% tot 40% van de airco-eigenaren het apparaat ook als lokale verwarming gebruikt om zo aanzienlijk op de gaskosten te besparen. Toch gebruiken de meeste huishoudens de airco vooral voor koeling. Dit is jammer, want het verwarmen met een airconditioner is een efficiënte manier om te verwarmen én om kosten te besparen op traditionele verwarmingsmogelijkheden zoals een elektrische kachel of een gas cv-installatie. Ook kan een airconditioner een ruimte snel opwarmen omdat de lucht direct wordt verwarmd en rondgeblazen. Dit is anders dan bijvoorbeeld vloerverwarming of radiatoren, die de lucht indirect verwarmen en langer nodig hebben om de ruimte op temperatuur te krijgen.

Als je meer wilt weten over welke airconditioner het beste bij jouw situatie past neem dan contact met ons op. We beantwoorden graag al jouw vragen en voorzien je van een geheel vrijblijvende offerte.

Informatie aanvragen