...

Het is officieel: de salderingsregeling blijft voorlopig bestaan. De Eerste Kamer gaat niet akkoord met het plan van demissionair klimaatminister Jetten om deze subsidie vanaf 2025 af te bouwen. Hierdoor kunnen bezitters van zonnepanelen de stroom die ze terugleveren blijven wegstrepen tegen de stroom die ze afnemen van het elektriciteitsnet.

Vanmiddag stemde de 43 van de 75 van de senatoren tegen het wetsvoorstel van Jetten. De twee grootste fracties in de senaat, BBB en GroenLinks-PvdA, vinden dat de stimuleringsregeling niet afgeschaft moet worden. Volgens GroenLinks-PvdA worden zonnepanelen nu net bereikbaar voor mensen met een laag inkomen, en dan moet je de subsidie niet stopzetten.

BBB ziet de afbouw als een “pure belastingmaatregel” van het kabinet om de komende jaren 2,8 miljard euro op te halen. Voordat het salderen afgeschaft wordt, moet eerst de congestie op het net opgelost worden, vindt de partij.

Eerder stemde de Tweede Kamer wel in met de wetswijziging. Jetten en het kabinet wilden van de subsidie af, omdat zonnepanelen inmiddels zo goedkoop zijn dat ze ook zonder saldering een goede investering zijn. De regeling kost de schatkist bovendien honderden miljoenen per jaar aan gemiste belastinginkomsten en mensen zonder panelen betalen voor een deel de rekening.

Jetten deed vorige week tijdens het debat, nog een laatste poging om de senaat in te laten stemmen met zijn plan. Hij noemde het “onverantwoord” om de salderingsregeling in stand te houden, vanwege de kosten voor de schatkist.

Om de senatoren van met name GroenLinks-PvdA van gedachten te doen veranderen deed hij nog de toezegging om woningcorporaties te helpen om de uitrol van panelen op huurhuizen te versnellen. Die belofte was voor de fractie niet voldoende.

Sommige energiebedrijven brengen nu al een ’terugleververgoeding’ in rekening bij klanten met zonnepanelen. Jetten zei gisteren in het tv-programma Radar dat hij niet kan garanderen dat die kosten worden afgeschaft als de saldering verdwijnt.

 

Bron: NOS

Heb je vragen over het aanschaffen van jouw zonnepaneel systeem of wil je graag een offerte ontvangen? Neem dan contact met ons op! Wij komen graag -geheel vrijblijvend- bij je langs voor een schouw en nemen de tijd om jouw vragen te beantwoorden.