...

Wil jij een huis kopen en dat verduurzamen? Of wil je je huidige woning energiezuiniger maken? Dan kun je een hogere hypotheek afsluiten voor de verduurzaming van je woning met een A tot en met G label.

Waar het extra te lenen bedrag voor verduurzaming binnen een hypotheek voorheen tot 6 procent van de waarde van je woning met een maximum van € 9.000 euro was, wordt dit nu gekoppeld aan het energielabel van je woning.

Het extra geleende geld moet je binnen vijf jaar gebruiken om de woning te verduurzamen.

Het gaat dan om (een combinatie van):

  • Gevel-, dak-, vloer- en leidingisolatie;
  • HR-glas (tenminste HR ++);
  • Energiezuinige deuren en kozijnen in combinatie met hoog HR-glas (tenminste HR++);
  • Douchewarmte-terugwinningsysteem;
  • Energiezuinige ventilatiesystemen in combinatie met andere energiebesparende
    voorzieningen;
  • Bepaalde warmtepompen;
  • Zonnepanelen.

Gekoppeld aan energielabel

Vanaf 1 januari 2024 is het extra bedrag gekoppeld aan het actuele energielabel van je woning. Voor woningen met label A en B gaat het om € 10.000 meer hypotheek. Voor C en D is dat € 15.000 en voor woningen met energielabel E, F of G mag je zelfs € 20.000 meer lenen. Het maakt niet uit of je woning als gevolg van deze investering een beter energielabel krijgt. Je mag het extra bedrag ook lenen als de hypotheek hoger wordt dan de waarde van je woning, met een maximum van 106% van de getaxeerde waarde na de aanpassingen. Dit laatste is overigens niet nieuw.

Subsidies voor het verduurzamen

Ook kun je opnieuw gebruik maken van de ISDE-subsidieregeling om je huis energiezuiniger te maken. Het budget daarvan is in 2024 verhoogd tot € 600 miljoen. De regeling geldt -onder andere-voor isolerende maatregelen, bepaalde warmtepompen en zonneboilers. Meer informatie lees je op deze pagina.

 

Bron: LevenWonen