...

Zonnepanelen zijn ‘hot’. Iedereen heeft ze, wil ze of praat erover. Waar ook veel over gepraat wordt zijn de kosten die gemoeid gaan met het aankopen van een zonnepanelen systeem. Als je een paar duizend euro uitgeeft aan iets wat je op je dak legt, wat levert het je dan op? En verdien je het wel terug in een redelijke termijn?

Het is relatief makkelijk een gemiddelde terugverdientijd aan te geven. Dit geeft je een globaal idee van de jaarlijkse besparingen op jouw energiekosten. Bij de gemiddelde terugverdientijd en de jaarlijkse besparingen wordt echter rekening gehouden met, logischerwijs, gemiddelden. Er wordt gerekend met een bepaald verbruik per jaar en een bepaald aantal zonnepanelen. Maar wat nou als jouw verbruik hoger of juist lager ligt? Of wanneer er geen 10, maar 7 panelen op jouw dak passen?

Hieronder hebben we een rekensom uiteengezet. We rekenen hier met € 0,26 per kWh, een verbruik van 5.000 kWh per jaar, en een opbrengst van 3.200 kWh uit 8 zonnepanelen van 400 Wp. Dit voorbeeld is natuurlijk makkelijk aan te passen aan jouw situatie.

Als we uitgaan van saldering, is het plaatje:

  • Energiekosten per jaar: 5.000 kWh x € 0,26 = € 1.300,-
  • Besparing per jaar: 3.200 kWh x € -0,26 = € 832,-
  • Kosten installatie: € 4.500,-
  • Terugverdientijd: 5,4 jaar (€ 4.500 / € 832).

In het meest gunstige geval heb je dus na 5,4 jaar je zonnepanelen terugverdiend, als we dit rekenvoorbeeld aanhouden. Een gemiddelde zonnepanelen installatie gaat zo’n 25 jaar mee, dus na de terugverdientijd van die 5,4 jaar is daar nog een kleine 20 jaar van over. Die 20 jaar blijf jij dus besparen op jouw energiekosten. Het is lastig om zo ver in de toekomst te voorspellen wat de energieprijzen gaan doen. Rekenend met dezelfde getallen als in het rekenvoorbeeld is je besparing, en dus je verdienste, € 16.640,- over 20 jaar! Je kan dus wel zeggen dat een zonnepanelen installatie een goede investering is.

 

Terugleverkosten

Bij steeds meer energieleveranciers moet je betalen voor het terugleveren van stroom. Wanneer jouw zonnepanelen stroom opwekken die je niet direct verbruikt, lever je die stroom terug aan het stroomnet.

In Nederland wekken we steeds meer zelf stroom op. In principe is dit natuurlijk heel erg goed, als je kijkt naar de impact op het milieu. De energieleveranciers zeggen echter dat hierdoor hun kosten heel erg oplopen, bijvoorbeeld tijdens zonnige dagen waarop veel stroom het stroomnet opgaat. De prijs voor stroom wordt dan lager, en in sommige gevallen zelfs negatief. Dit kost de energieleveranciers geld. Daarom maken steeds meer energieleveranciers gebruik van terugleverkosten.

In de hiervoor genoemde berekening wordt er geen rekening gehouden met eventuele terugleverkosten omdat we uitgaan van niet meer stroom opwekken dan je verbruikt. Het is lastig een simpele voorbeeldberekening van terugleverkosten te maken. Bij sommige energieleveranciers betaal je deze kosten wanneer je stroom terug levert wanneer je boven je jaarlijkse eigen verbruik uitkomt, andere leveranciers maken per dag een berekening. Daarnaast hanteert elke leverancier hiervoor eigen kosten, en deze zijn opgedeeld in schalen, staffels, vaste bedragen of verhoogde vastrecht kosten.

Het betalen van terugleverkosten kan de terugverdientijd van je zonnepanelen verlengen. Ga goed na bij jouw energieleverancier wat de voorwaarden en kosten zijn en check of een overstap naar een andere energieleverancier voordeliger is.

Je kan concluderen dat het het voordeligst is niet meer panelen aan te schaffen dan je nodig hebt qua verbruik, mede omdat je zo’n 30-50% van de stroom die jouw zonnepanelen opwekken gebruikt. Om dit verbruik te verhogen naar 60-80% kan je gebruik maken van een thuisbatterij.

 

Haal het meeste uit jouw opgewekte stroom

Om het meeste te halen uit jouw opgewekte stroom en daarmee zo min mogelijk terugleverkosten te moeten betalen, hebben we hieronder een paar tips onder elkaar gezet voor het optimaal gebruik van jouw eigen opgewekte stroom:

– Gebruik je opgewekte stroom meer: dit klinkt natuurlijk heel erg logisch, maar is dat ook zo? Je zonnepanelen wekken overdag de meeste stroom op, maar de meeste mensen zijn overdag niet thuis. Veel elektrische apparaten hebben tegenwoordig timers, waardoor je in kan stellen wanneer ze aan gaan. Denk bijvoorbeeld aan je wasmachine, je droger en je vaatwasser. Doe je was in je wasmachine en je droger, vul je vaatwasser en stel in dat ze in de middag gaan draaien;

– Gebruik de app! Bij jouw zonnepanelen installatie hoort een app, waarin je precies kan zien wat jouw zonnepanelen op elk moment van de dag opbrengen. Wat doet regen of bewolking bijvoorbeeld met de opbrengst van jouw panelen? Zo kan je direct zien wanneer het beste moment is om stroom te gaan verbruiken;

– Stap over op elektrisch: kook je op gas? Vervang deze door een elektrische kookplaat. Denk aan een airconditioner of elektrische kachels om je huis te verwarmen en kijk of een investering in een elektrische boiler interessant is. Door zoveel mogelijk apparaten die gas verbruiken te vervangen voor elektrische varianten, verhoog je je elektriciteitsverbruik in huis;

– Let op sluipverbruik: per jaar verspilt een gemiddeld huishouden € 100,- aan sluipverbruik. Sluipverbruikers zijn apparaten die stroom verbruiken terwijl ze niet gebruikt worden. Veel apparaten pakken ook stroom als ze uit of op stand-by staan. Sommige apparaten moeten nu eenmaal op stand-by staan, zoals de deurbel of de cv-ketel, maar heel veel apparaten niet. Denk aan je computer of laptop, koffiezetapparaat of espresso machine, opladers van allerlei apparaten zoals je elektrische tandenborstel of televisie. Trek de stekker uit het stopcontact van apparaten die je niet gebruikt en die zonder stroom kunnen;

– Plaats zonnepanelen op het oosten en/of westen: het lijkt het meest logisch om zonnepanelen op het zuiden te plaatsen. Echter, energie van zonnepanelen die op het oosten en/of westen zijn geplaatst wordt over het algemeen efficiënter gebruikt. De opbrengst is misschien wel zo’n 10% lager dan zonnepanelen die op het zuiden gericht liggen, maar de productie sluit wel beter aan op het verbruik. Zonnepanelen die op het zuiden liggen vangen rond 12.00u. ’s middags het meeste stroom, juist wanneer veel mensen niet thuis zijn en dus weinig stroom verbruiken. Zonnepanelen op het oosten leveren in de ochtend de meeste stroom, zonnepanelen op het westen juist aan het eind van de dag. Juist op de momenten dat de meesten mensen wel thuis zijn en die stroom dus direct kunnen gebruiken. Het is dus goed om te kijken naar je persoonlijke situatie, en je niet blind te staren op de zuidopstelling.

Naast de besparing in geld, verminderen zonnepanelen de uitstoot van CO2. Per paneel kan je er grofweg vanuit gaan dat je jaarlijks 100 kilo CO2 bespaart. De uitstoot die vrijkomt bij het produceren is daar dan al in meegenomen. Bij het energieverbruik van een gemiddeld huishouden komt er per jaar zo’n 1.000 kilo CO2 vrij, dus met een zonnepanelen installatie verklein je je ecologische voetafdruk aanzienlijk!

De aanschaf van zonnepanelen is een flink bedrag wat je in één keer uitgeeft, maar de besparing loopt gewoon door. Een zonnepanelen systeem gaat 25 jaar mee, en zolang jij een zonnepanelen systeem hebt bespaar jij elk jaar weer enkele honderden euro’s op jouw energierekening.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zou jij willen weten wat een zonnepanelen installatie op jouw dak kost? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder!