...

Met zonnepanelen kan je honderden euro’s per jaar besparen op jouw energierekening, je hebt een installatie dan ook met een aantal jaar terugverdiend. Gemiddeld verbruik je 30-50% van de stroom die je zelf opwekt. Er gaat dus veel het stroomnetwerk op. Om ervoor te zorgen dat je meer van je eigen stroom kan gebruiken op een later moment, kan je het opslaan in een thuisbatterij.

Over een aantal jaar wordt de salderingsregeling afgeschaft. Dit betekend dat de terugverdientijd van jouw zonnepanelensysteem langer wordt. Een thuisbatterij zorgt ervoor dat je klaar bent voor de toekomst: je bent minder afhankelijk van de overheid en de energieleveranciers en je hebt controle over je eigen energie. Door gebruik te maken van handelen op de energiemarkt, wat mogelijk is middels energiemanagement, heb je zelfs de mogelijk om geld te verdienen!

Dit artikel is bedoelt als korte kennismaking met de thuisbatterij en wat deze allemaal kan. Als je graag nog meer informatie wil en meer details, klik dan hier. Je wordt dan doorgelinkt naar onze webpagina over de thuisbatterij.

Wil je nou graag meer lezen over wat zonnepanelen jou nu opleveren? Lees dan het blog ‘Wat leveren zonnepanelen je nou eigenlijk op’

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij of -accu is in wezen een grote oplaadbare batterij en bestaat uit een batterij, een omvormer en een energiemeter waarin je de stroom die jouw zonnepanelen opwekken, maar die je niet direct verbruikt, opslaat om op een later moment te gebruiken. Gemiddeld gebruik je 30-50% van de stroom die je opwekt zelf. Het toevoegen van een thuisbatterij verhoogt het verbruik van je eigen stroom naar zo’n 65% en zelfs tot 85% als je ook een laadpaal en warmtepomp hebt.

Een thuisbatterij kan ook nuttig zijn zonder dat je in het bezit bent van zonnepanelen. Om het in je voordeel te laten werken dien je dan wel in het bezit te zijn van een dynamisch energiecontract. In dat geval kan een thuisbatterij worden opgeladen tijdens daluren wanneer de elektriciteit goedkoper is, en dan worden gebruikt tijdens piekuren wanneer de tarieven hoger zijn. Dit helpt om de energiekosten te verlagen.

Hoe lang je zonder stroom van het energienet kan ligt aan je stroomverbruik en de grootte van je thuisbatterij. Met sommige thuisbatterijen is dat uren, maar er zijn ook thuisbatterijen die je dagen van stroom kunnen voorzien. Elk van deze batterijen heeft zijn eigen prijskaartje. Kijk dus goed naar jouw energieverbruik, stroomopbrengst én budget om te zien welke batterij het beste aansluit bij jouw wensen.

Energiemanagement systeem en handelen met elektriciteit

Een thuisbatterij kan je aan laten sturen door een energiemanagement systeem. Een dergelijk systeem leert van data die hij binnenkrijgt van jouw zonnepanelen en andere elektrische apparaten die middels een slimme meter verbonden zijn. Hiermee kan jouw thuisbatterij deelnemen aan de dynamische energiemarkt en handelen in elektriciteit, mits je in het bezit bent van een dynamisch energiecontract.

Een energiemanagement systeem kan ook de grote energieverbruikers in je huis aansturen. Als de stroomprijzen het laagst liggen, of wanneer het verstandig is je thuisbatterij te ontladen, kan bijvoorbeeld besloten worden je auto op te laden!

En de onbalansmarkt dan?

De onbalansmarkt is een specifieke energiemarkt waar vraag en aanbod van elektriciteit voortdurend in evenwicht wordt gebracht. Wanneer er een verschil is tussen de voorspelde en werkelijke productie of consumptie van elektriciteit, ontstaat er onbalans. Netbeheerders moeten deze onbalans onmiddellijk corrigeren om de stabiliteit van het elektriciteitsnet te waarborgen.

Op de onbalansmarkt worden elektriciteit en flexibiliteit in real-time verhandeld. Dit betekent dat energieproducenten en verbruikers hun aanbod en vraag continu aanpassen op basis van de actuele situatie. Netbeheerders sturen signalen uit om meer of minder elektriciteit te produceren of te verbruiken, afhankelijk van de behoeften van het netwerk. Deze signalen geven aan hoeveel extra capaciteit er nodig is of hoeveel er moet worden verminderd.

Een slimme thuisbatterij kan actief bijdragen aan het balanceren van het elektriciteitsnet op de onbalansmarkt. Klik hier om te lezen hoe dit nu exact werkt en als je meer wilt lezen over wat dit jou nu (financieel) oplevert.

Terugverdientijd

De terugverdientijd van een thuisbatterij varieert, afhankelijk van het type batterij, tussen de 4 en 10 jaar. De gangbare garantieperiode bedraagt echter 10 jaar en de verwachte levensduur kan oplopen tot wel 20 jaar! Bovendien kun je de btw op het aankoopbedrag terugvragen bij de belastingdienst.

De kosten voor een volledig geïnstalleerde thuisbatterij liggen momenteel tussen de € 750,- en € 1.000,- per kWh. Omdat je nu nog gebruik kunt maken van saldering (als je een thuisbatterij gebruikt in combinatie met zonnepanelen), levert het maximaliseren van je eigen verbruik nog geen directe besparing op. Vanaf 2025 zal je echter elk jaar meer kunnen besparen met de batterij. Voor een huishouden dat jaarlijks 4.000 kWh opwekt en een batterij van 5 kWh heeft, kan de besparing oplopen tot € 350,- per jaar.

De conclusie

Met een slimme thuisbatterij kun je dus niet alleen besparen op je energiekosten, maar ook actief bijdragen aan de stabiliteit van het elektriciteitsnet en daar financieel voordeel uit halen. Hierdoor kan een thuisbatterij een waardevolle aanvulling zijn op je huishouden, zelfs zonder zonnepanelen. Het biedt flexibiliteit, besparingen en een verhoogde betrouwbaarheid van de energievoorziening.

Wij verwachten dat de vraag naar batterijen in de loop van 2024 snel zal toenemen. Daarom is het verstandig om nu al een batterij aan te schaffen om lange wachttijden te vermijden. Omdat de markt voor batterijopslag in Duitsland en België al enkele jaren stabiel is, en daarmee de prijzen, verwachten we niet dat de prijzen snel zullen gaan dalen.

Wil je meer weten over een thuisbatterij, of wil je graag een vrijblijvende offerte ontvangen, neem dan snel contact met ons op!